Friday, June 29, 2012

Perjalanan ke2 keBawean

Pada 10 Jun lepas, sekali lagi saya ke-Bawean, Jawa Timur, Indonesia.

Kali ini misinya, membawa 4 lagi ahli keluarga supaya silaturrahim bertambah erat. Saya sudah terima bahwa Bawean itu menjadi kampung halaman saya & saya diterima balik pada bila2 masa.
4 ahli keluarga ialah anak sulong (Aliah)18 tahun, adik lelaki (Faisal)41 tahun, emak saudara (MakAlang Timah) 71 tahun, emak saudara (Busu Esah)65 tahun. Kedua2 emak saudara saya ingin berjumpa abang mereka yg telah terpisah selama 50 tahun.

Perjalanan dari LCCT ke Surabaya tiada masalah. Kami bertolak jam 9.30 pagi.Sampai di Surabaya jam 12.00 tengahari, terus ambil teksi ke Gresik (pekan Pelabuhan). Saya tempah 2 bilik. Di Gresik, kami rehat sehingga maghrib. Kemudian keluar makan di kedai makan berdekatan. Esoknya 11 Jun, kelima-lima kami menaiku feri pada jam 9 pagi menuju ke Pulau Bawean.

Sampai pulau pukul 12.15 tengahari. Orang2 kampung dah tunggu di dermaga. Gembira sungguh mereka melihat saya & rombongan. Beg2 saya diangkut mereka.

Saya sendiri melihat betapa saat kedua2 mak saudara berjumpa abang mereka yg telah 50 tahun tak jumpa. Mereka berpelukan & menangis tanda gembira selama lebih 10 minit. Alhamdulillah, tali persaudaraan telah berjaya saya sambung.

Pada hari2 berikutnya Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, kerja saya adalah rutin. Bangun subuh di masjid, baca Quran sikit. Habis Subuh saya kepasar borak2 dengan kengkawan dikedai kopi berhampiran pasar.

Tengahari saya kewarung internet, check email saya. Walaupun slow, tapi berjaya menmbaca email2 pejabat. Tengahari Zuhor dimasjid, kemudian makan & tidur tengahari. Kengkadang saya jalan2 tengok sawah pada pukul 3 petang. Ronda2. Lepas Asar, saya bawa anak saya jalan2 naik motor. Anak saya ambil banyak gambar sekitar kampung Bawean. Amat berbeza sekali dgn kampung di Malaysia. Malam Maghrib/Isya makan, sembang2 & tidur awal.

Saya berjaya mengajar cara2 menyelesaikan Rubik's cube kepada seorang anak sepupu. Saya katakan, dialah orang pertama yg boleh solve Rubik's dalam Pulau ini..

Feri yg seharusnya pulang pada Ahad, terpaksa di cepatkan kepada Sabtu, kerana gelombang tinggi diramalkan pada hari Ahad. Kami bergegas kemas2 untuk pulang hari Sabtu itu. Separuh kampung kedermaga mengiringi kami. Sedih rasanya hendak meninggalkan mereka. Mereka adalah keluarga saya. Bila saya lihat, mereka menitiskan airmata (termasuk jiran sebelah rumah yg tiada tali saudara dgn sayapun menangis), secara otomatis air keluar dari mata saya. Soalan mereka "Kapan nak kembali keBawean?" Saya jawab, insyaallah tahun depan.

Feri ke Gresik, Gresik keSurabaya, Surabaya ke LCCT, LCCT ke rumah. Alhamdulillah semua berjalan cukup lancar. Saya risau bawa 2 orang yg berumur dalam rombongan saya, namun saya yakin, Allah membantu saya dalam perjalanan ini. Kalau niat baik & caranya baik, pasti bantuan Allah sentiasa diiringi.

Alhamdulillah...

No comments: