Wednesday, October 26, 2011

RM - what that means..

I was having dinner on Monday night at Restoran Mahbub (RM) Bangsar.

One corner, kaki bola were talking how good Roberto Mancini (RM)is after Man City defeated MU. Real Madrid (RM) also won big. The other corner, a gang were talking politics & I heard Rosmah M(RM) being mentioned. At the far end, a couple were having a Romantic Moment (RM).

My work,they always talk about Reserve Margin (RM) & of course Ringgit Malaysia(RM). In Peformance Management term, you should be striving to be Role Model (RM).

But most importantly, always remember to love & follow Rasulullah, Mohammad (RM).

Sunday, October 23, 2011

MU lost to MC

There were 3 matches that a friend of mine ask to predict.

Terengganu vs Selangor (Semi-Final 2nd League Malaysia Cup)
New Zealand vs France (Rugby WC Final)
Man Utd vs Man City (BPL League Game)

My prediction: Terengganu & New Zealand will win & a draw for the Manchester derby.

I got the 1st two correct. But I never imagined MU being defeated 6-1 at Old Trafford. It became "Theater of nightmare".

But, as I reflect deeper on the result, I began to praise Allah.

MU fans have become very arrogant, boasting that the team is very strong. They label their neighbours-noisy. They won very big against Arsenal. And now they tasted the bitter feeling of a heavy defeat at home.

MU was in a bad shape in Nov last season, with Rooney's adultery case & wanting to go to MC. Ryan Giggs affair also did not help. Chelsea were the runaway League leaders. But MU fought back & won the Premiership for the 19th time.

So MU fans, just be humble and keep on supporting MU thru thick & thin..

This defeat came at a perfect time. I am confident that MU will bounce back even stronger. Rio & Evra might have to be on the bench for quite some time as they were very poor against MC. The manager will bring the team back on track.

Insyaallah..

Saturday, October 22, 2011

Perjalanan pulang ke Malaysia

Tanggal 16 Oktober. Tarikh pulang.

Pada malam sebelumnya, keluarga Mat Ali serta jiran2 berkumpul untuk apa yg mereka gelar "melek-melek". Mereka berkumpul semalam sebelum seseorang akan berangkat keluar dari Bawean. Meriah sekali. Tetapi bekalan elektrik terputus sehingga subuh. Tapi mereka tetap berkumpul.

Pagi tersebut, sarapan. Satu beg tambahan buat saya khas diberi oleh kaum keluarga sebagai ole2 berupa barangan makanan dari Bawean. Terima kasih.

Mereka semua mengikut saya ke dermaga (jeti) & bersalaman. Wah, saya merasa begitu terharu sekali. Cuaca amat baik sekali.

Ramai di jeti kerna ada meraikan 1 kelamin jemaah ke Mekah. Mereka diraikan bagai Wakil Rakyat sempena berjaya mengerjakan rukun Iman ke-5. Dengan kompang & nasyid atas lori siap dgn speaker serta motor2 dari seluruh penduduk kampung tersebut (lebihkurang 50 buah motor) di jeti tersebut..

Dari feri ke airpot, atas pesawat, terus kerumah. Jalan begitu mudah sekali.

Pulau Bawean, pulau asal usul arwah datuk saya. Pulau tanpa ada jenayah curi,rompak atau rogol. Saya akan kembali lagi & akan membantu dimana boleh...

Insyaallah

Friday, October 21, 2011

Jejak Kasih III

Tanggal 13 Oktober. Pagi subuh disurau Kiyay Menfari.

Disini, lelaki kemasjid, sementara anak2 & perempuan berjemaah disurau. Surau ini diimami Masdun. Saya akan cuba bantu membaiki surau ini dimana boleh...

Selepas Subuh, saya bersama Masdun jogging keliling kampung. Sungguh indah & nyaman sekali suasana desa dipagi hari. Sempat ke kubur Kiyay Menfari untuk hadiah AlFatihah. Selepas jogging, mandi. Airnya bukan dari Jabatan Air. Ia adalah air dari Gunung. Sungguh sejuk sekali...

Berkunjung kerumah saudara 3 buah. Dimana setiap rumah menghidangkan juadah. Waduh.. makan lagi. Bermalam di rumah bibik Rajma (adik arwah bapa, berlainan mak).

14 Oktober, Jumaat. Subuh disurau. Sini tak ada bacaan Surah Sajdah seperti di Malaysia. Tapi dari Subuh keIsya' ada orang mengaji di masjid untuk menghatamkan 1 Quran. Masyaallah. Jogging (different route- route sawah). Tanahnya kering kerana kemarau panjang. Mereka kerja buat batu bata dengan ketiadaan air, kerna tiada Jabatan Pengairan & Saliran. Berkunjung ke-4 buah rumah. Semuanya menghidangkan nasi bersama gulai ikan Tongkol. (Sainawi, Suhaiman & Sairi adalah nama sepupu2 saya).
Kesemua mereka sedang bekerja membuat batu bata di tengah sawah.

Malam, tidur rumah Ustaz Masdun. Dia ada tunjuk kepada saya Kitab tulisan tangan Kiyay Menfari. Bahasa Arab tanpa baris. Jelas datuk saya hebat orangnya.

15 Oktober, Sabtu. Keliling Pulau Bawean menaiki motor. Indah sekali. Tapi jalan motor amat teruk kerana sedikit sekali bantuan dari kerajaan Indonesia. Ada jalan2 yg baik, ia dibaiki menggunakan duit sendiri. Singgah di Ponggo (perkampungan Waliah Zainab). Beliau yg membawa Islam ke Bawean.

Alhamdulillah.. Allah telah beri saya peluang utk menyambung kembali silaturrahim yg telah lama putus. Allah juga beri peluang kpd saya menolong keluarga yg kesusahan. Amin ya rabbal alamin...

Jejak Kasih II

Sampai di Pulau Bawean pada tengahari 12 Oktober, saya disambut oleh abang kepada arwah ayah saya. Namanya Mat Ali bin Haji Menfari. Saya dipeluk erat & dicium dikiri & kanan pipi.

Saya di perkenalkan kepada kesemua ahli keluarganya (sepupu2 saya) satu persatu. Saya dijamu dengan hidangan Boyan. Nasi bersama ikan Tongkol serta sup. Separuh kampung Buluh Luar Selatan ada dirumah Mat Ali. Mat Ali sudah bercerita yg anak saudaranya dari Malaysia akan pulang ke kampung. Mereka semua datang melihat saya.

Masdun adalah timbalan ketua kampung tersebut. Dialah yg membawa saya dari Surabaya ke Bawean. Dia juga adalah ustaz di kampung tersebut. Dia mengiringi saya semasa di Bawean. Saya berkunjung 2 lagi rumah di kampung bersebelahan (Gunung Lanjang). Jamuan disediakan disetiap rumah.

Waktu Maghrib & Isya, saya ke masjid. Inilah masjid dimana arwah datuk saya pernah menjadi imam 50 tahun yg lalu. Kiyay Menfari adalah ulamak yg terkenal di Bawean.

Selepas Isya, saya minta diri untuk tidur. Saya ada bawa rubik's cube. Saya ajar anak2 buah saya Rubik's & mereka semalaman bermain Rubik's & saya lena kerna penat & kekenyangan.

Perjalanan menjejak kasih

Tanggal 10 Oktober, bermulalah perjalanan saya menjejak asal usul arwah bapa ke Pulau Bawean, Indonesia.

Isteri hantar ke LRT dgn kereta, kemudian saya naiki LRT ke KL Sentral. Menaiki bas ke LCCT. Menaiki pesawat ke Surabaya. Dijemput oleh Masdun & Masder (sepupu2 saya yg baru pertama kali jumpa di airpot) menaiki motosikal ke Pasuruan. Bermalam di Pasuruan. Kemudian menaiki lori arangbatu kepunyaan majikan Masder ke Tandes. Lalu menaiki teksi ke bandar pelabuhan Gresik. Dapat berita bot ke Bawean rosak & terpaksa tunggu sehingga esok. Bermalam dirumah rehat Gresik.

Esoknya menaiki bot laju selama 3.5 jam ke pelabuhan Bawean. (Kereta,LRT, bas, kapalterbang, motor, lori, teksi & bot.. semua kenderaan saya terpaksa naik.. Subhanallah...

Pulau Bawean, sebesar Pulau Pinang, pulau yg indah. Tiada hotel, jalan cuma 1 lane sahaja. Mereka guna motosikal & teksinya dipanggil Mochar (Motor Beca). 70% adalah kaum wanita, dimana kaum lelaki merantau mencari rezeki kebanyakannya di Malaysia & Singapura.

Saturday, October 1, 2011

Pindah - suatu analisa

Saya berpindah kerumah arwah ibu saya.

Memang pindah ini satu yang memerlukan tenaga. Dalam bulan Syawal, Zulkaedah & Zulhijjah ia juga dikenali sebagai bulan2 hijrah. Perpindah juga adalah satu penghijrahan.

Sebagai seorang saja lelaki dalam keluarga, perpindah ini memerlukan saya mengangkat benda2 berat. Dahlah umur semakin meningkat, perpindahan kali ini membuatkan saya begitu penat sekali.

Namun analisa yg saya dapat ialah dalam mengangkat benda2, saya sedar bahawa manusia cenderung akan mengumpul harta. Ini termasuk tarikan dunia. Walaupun kita tahu bahwa kelak nanti kita tak akan bawa apa2 ke akhirat.

Alangkah baiknya kalau kita cenderung dalam mengumpul pahala daripada mengumpul dunia.

Namun bagi saya, saya sudahpun samada membuang atau memberikan sebahagian besar dari barang2 saya. Tinggal hanya dokumen2 yang penting saja yg masih disimpan dgn baik.

Renung2kan...